Instructions: for each histology question, pick the one finest answer. This histology test bank is likewise useful for the histology questions on the USMLE (USMLE step 1).

1. Roughly what percent of the volume that blood do the formed aspects comprise? a. 5 b. 25 c. 45 d. 75 e. 90

Answer: c

Blood is composed of the formed elements and also plasma. Plasma is the liquid part of blood. The formed elements consist the the cells and cell fragments. The erythrocytes (red blood cells), platelets, and also leukocytes (white blood cells) are all thought about formed elements.

You are watching: Which are the smallest leukocytes?

When a sample the blood is centrifuged, the percentage lived in by the formed facets is the hematocrit. An average hematocrit is about 45%.

2. I beg your pardon of the complying with is the most abundant in a peripheral smear of blood? a. Neutrophils b. Basophils c. Erythrocytes d. Leukocytes e. Platelets

Answer: c

Erythrocytes (red blood cells) space the many abundant formed element in a peripheral smear the blood.

3. I m sorry leukocyte is the least abundant in a peripheral smear the blood? a. Lymphocytes b. Basophils c. Neutrophil d. Monocytes e. Eosinophils

Answer: b

Basophils space the the very least abundant leukocyte.

Leukocytes are the white blood cells. The stimulate of frequency of the leukocytes is: neutrophil, lymphocyte, monocyte, eosinophil, basophil.

Histology hints from sarah Bellham: The order of frequency that the leukocytes deserve to be remembered by the mnemonic: "Never Let primates Eat Bananas".

*

4. I beg your pardon of the complying with is no a granulocyte? a. PMN b. Basophils c. Neutrophil d. Monocytes e. Eosinophils

Answer: d

The granulocytes are named since of the visibility of clearly shows cytoplasmic granules. The granulocytes consists neutrophils, eosinophils, and basophils. "PMN" is an abbreviation for polymorphonuclear neutrophil. Thus, that is a neutrophil, i m sorry is a granulocyte. The non-granulocytes room lymphocytes and also monocytes.

Histology hint from buy it Bellham: Poly is from the Greek "polys", which means many. "Poly" is also sometimes used as a nickname for polymorphonuclear leukocyte.

5. I beg your pardon of the complying with is a granulocyte? a. Thrombocyte b. Monocyte c. Lymphocyte d. Basophil e. Erythrocyte

Answer: d

The granulocytes room named due to the fact that of the visibility of visible cytoplasmic granules. The granulocytes covers neutrophils, eosinophils, and also basophils. The non-granulocytes space lymphocytes and also monocytes. Erythrocytes space red blood cells. A thrombocyte is a platelet.

Histology hint from sarah Bellham: The suffix (or prefix) "phil" comes from the Greek word definition love. It is used to clues an attraction or affinity in the direction of something. It is viewed in such words together philosophy, philanthropy and bibliophile.

*

This suffix is provided in naming the three granulocytes: eosinophils, basophils, and also neutrophils. Eosinophils "love" or are attracted come the eosin dye; thus the granules in an eosinophil space orange/pink. Basophils "love" or are attracted to the basophilic dye; thus the granules in a basophil space blue. Neutrophils "love" or space attracted to the neutral dye; for this reason the granules in a neutrophil room neutral colored.

6. I m sorry of the complying with is described as having a "central pallor"? a. Leukocytes b. Monocytes c. Eosinophils d. Platelets e. Erythrocytes

Answer: e

Erythrocytes (red blood cells) are described as biconcave discs. Once stained, this phenomenon results in the central portion of the cell staining lighter, hence the "central pallor".

Histology note from sarah Bellham: A biconcave disc have the right to be visualized by holding 2 Frisbees together so the the middle part is thinner 보다 the peak or bottom.

7. I beg your pardon is the the smallest leukocyte? a. Neutrophil b. Lymphocytes c. Monocytes d. Eosinophil e. Basophils

Answer: b

The leukocytes consist of neutrophils, lymphocytes, monocytes, eosinophils, and also basophils.

Neutrophils are granulocytes. Neutrophils have a multi-lobed nucleus. The lobes room separated by a slim strand. Due to the fact that of the form of the nucleus, neutrophils are additionally called "polymorphonuclear neutrophils", "poly"s", "PMN", or "polymorph.

Lymphocytes room agranulocytes. Lymphocytes deserve to be categorized by 3 sizes: small, medium, and large. The tiny lymphocytes are the the smallest leukocyte, being only slightly bigger than an erythrocyte.

Monocytes room agranulocytes. They are the biggest leukocyte.

Eosinophils are granulocytes. Eosinophils have actually prominent orange pink granules. The cell nucleus of eosinophils is generally bi-lobed.

Basophils are granulocytes. Basophils have big blue granules, which often obscure the nucleus. The granules are basophilic, therefore they room blue.

8. I m sorry leukocyte usually has actually a bi-lobed nucleus? a. Neutrophil b. Lymphocytes c. Monocytes d. Eosinophil e. Basophils

Answer: d

The leukocytes covers neutrophils, lymphocytes, monocytes, eosinophils, and also basophils.

Neutrophils are granulocytes. Neutrophils have actually a multi-lobed nucleus. The lobes room separated by a thin strand. Because of the shape of the nucleus, neutrophils are likewise called "polymorphonuclear neutrophils", "poly"s", "PMN", or "polymorph".

Lymphocytes room agranulocytes. Lymphocytes deserve to be categorized by 3 sizes: small, medium, and also large. The tiny lymphocytes are the smallest leukocyte, being only slightly larger than an erythrocyte.

Monocytes room agranulocytes. They room the biggest leukocyte.

Eosinophils are granulocytes. Eosinophils have prominent orange pink granules. The cell core of eosinophils is normally bi-lobed.

Basophils space granulocytes. Basophils have huge blue granules, which regularly obscure the nucleus. The granules room basophilic, therefore they are blue.

See more: Percentage Calculator: 42 Is What Percent Of 120 Is 42 Is What Percent Of 120?

9. What is the buffy coat? a. Leukocytes b. Platelets c. Erythrocytes d. Plasma e. Both a and b

Answer e:

The buffy coat is seen in a sample the centrifuged blood. The is the slim layer over the red blood cells, but listed below the plasma. It is composed of the leukocytes and platelets.

10. What is one more term because that a platelet? a. Thrombocyte b. Monocyte c. Lymphocyte d. Basophil e. Erythrocyte